Glass Og Metall

Hvorfor er det viktig å sortere avfallet?

Å kildesortere avfallet sitt er kanskje det enkleste du kan gjøre for å bidra til å bekjempe et viktig miljøproblem. Når vi kildesorterer avfallet vårt, betyr det at verdifulle ressurser og råvarer kan benyttes flere ganger istedenfor at vi må ta ut nye naturressurser fra jordkloden. Slik vi lever på jorden nå, så bruker vi ressurser som om vi hadde 1,7 jordkloder tilgjengelig.

Artikkel er hentet fra www.kk.no


Jorda vår rommer bare en viss mengde av hver type metall og hvert grunnstoff, slik at når de lagrene er brukt opp, er det ikke mer å hente. Derfor er det viktig å gjenvinne og bruke metallet som befinner seg i ulike typer produkt, bygninger og lignende om igjen.

 

1. Pass på plasten!

Plast er noe av det viktigste å resirkulere, for det går nemlig med hele to kilo olje for å produsere én kilo plast. Plast er laget av olje, så ved å gjenvinne plast, reduserer vi også oljeforbruket. Likevel er det ikke all plast som skal kastes i plastsøpla under vasken. Det vi skal sortere hjemme er nemlig emballasjeplast, altså ting det har vært for eksempel mat eller såpe i.

Plastemballasjen må være ren, det betyr at for eksempel et yoghurtbeger eller ketsjupflaska må skylles med litt kaldt vann før de kastes. Et tips er å ta et sveip med oppvaskbørsten eller riste godt for raskt å få ut restene. Er plastemballasjen så tilgriset at den vanskelig lar seg rengjøre med kaldt vann, kan du heller kaste den i restavfallet!

 

2. Alle tekstiler kan gjenvinnes!

Når favorittgenseren får et hull i seg, eller du bestemmer deg for å kvitte deg med klærne som ligger bakerst i skapet, hva gjør du? Flere av oss kan nok medgi at de kastes i restavfall, om de ikke selges. Dette bør vi slutte med! Tekstiler er en ressurs. Det kreves mye vann og kjemikalier for å produsere tekstiler, så ut ifra et miljøperspektiv bør de derfor ha en så lang levetid som mulig. Altså først til bruk og gjenbruk, deretter til gjenvinning.

Fretex og andre lignende organisasjoner tar gjerne imot klær og andre tekstiler som sengetøy, gardiner, duker og så videre. Dersom produktene er i fin stand går de til gjenbruk, men dersom de er ødelagte, falmet, flekkete eller hullete går de til gjenvinning og blir til nye produkter. Det betyr at du kan levere inn tekstilene dine uansett tilstand! Ødelagte tekstiler leveres i separate poser for å lette sorteringen.

 

3. Hva er farlig avfall?

Alle spraybokser, som for eksempel hårspray, leveres som farlig avfall, fordi de fortsatt kan inneholde gassrester. Ikke alle spraybokser er farlige, men ved å levere alle som farlig avfall, slipper du som forbruker å gjøre vurderingen.

EE-avfall, altså elektrisk og elektronisk avfall, leveres til din lokale gjenbruksstasjon eller gis tilbake til forhandler. Alle forhandlere av elektrisk utstyr har faktisk plikt til å ta imot denne typen avfall for gjenvinning!

 

4. Vær forsiktig med porselen, knust glass og keramikk!

Glass og metall kan nærmest smeltes om i det uendelige! Disse kastes i egne dunker, men visste du at for eksempel knuste kopper og glass ikke kan kastes i de samme dunkene? Dersom uhellet er ute, er det bedre om du pakker glassbitene godt inn og kaster det i restavfallet. Ildfast glass, keramikk og porselen skal ikke kastes sammen med glass- og metallemballasje. Dette er fordi disse produktene kan inneholde krystall eller andre stoffer som ødelegger for gjenvinningsprosessen for glassemballasje.

 

5. Kun «resten» skal i restavfall!

I en travel hverdag kan være litt for lett å ty til restavfallsposen - men naturlig nok er det ikke alt som hører hjemme der. Restavfallet er nettopp «resten» av avfallet som ikke kan kildesorteres - og bare det. Restavfallet er hva som blir igjen etter at du har sortert ut i alle andre avfallstyper som er tilgjengelig i din kommune. Noen typiske ting som alltid er restavfall, uansett hvor du bor, er bleier, bind, bomullspinner og bomullsdotter, støvsugerposer, tyggegummi, plaster, snus og rester av stearinlys. Det er spesielt viktig at panteflasker, farlig avfall og elektrisk avfall ikke kastes i restavfall.

Kildesortering er et godt og enkelt miljøtiltak som alle kan gjøre. Dersom du kildesorterer og leverer til gjenvinning, kan du slanke bort over halvparten av restavfallet!